Mat

Marits böcker om mat

Marit P är förstås inte bara en mycket kompetent politiker, utan även författare. Här är några alster jag uppskattar särskilt.

Hon debuterade med sin första bok 1972. Den heter Du, människa? och handlar om en hårt arbetande kvinna. Därefter har hon skrivit flera böcker om de mest skilda ämnen. När hon drev ett småskaligt jordbruk under tidigt 1980-tal upptäckte Marit att hon blev mer och mer intresserad av frågor om miljö och livsmedelsproduktion. 1985 kom den första boken om livsmedel ut, Den stressade potatisen. Året efter skrevs boken Riktig mat, tillsammans med Monica Hörner. När debatten om tillsatser i maten intensifierades 2009 skrev Marit boken Lurad på laxen: sant & falskt om maten. Med denna bok ville hon nå ut med mina tankar och funderingar om vad det egentligen är vi sätter i oss varje dag och hur våra matvanor påverkar planetens väl.

Lurad på laxen är till stora delar en exposé över vad Marit själv har lärt sig under sin egen matresa. Det finns så många auktoriteter som vill bestämma hur vi ska äta och vad vi ska äta. De flesta auktoriteter talar i eget intresse. Några är anställda av livsmedelslobbyn medan andra vill göra reklam för någon trendig diet. Marit spenderade mycket tid på research innan jag skrev boken. Hon ville nämligen hitta de rätta svaren och kommunicera dem på ett pedagogiskt sätt.
En av frågorna som tas upp i boken handlar om ekologisk mat och KRAV-märkning. I boken går Marit på djupet och diskuterar varför vissa livsmedel kanske inte är så miljövänliga och näringsriktiga som man först tror.

För att ge läsaren ett större perspektiv valde hon tidigt att ta upp frågor om miljö, klimat och matbrist. När vi i den rika delen av världen kan köpa exotiska frukter från alla delar av världen har stora delar av världens befolkning svårt att få maten att räcka till. När vi går till ICA för att köpa bananer eller tigerräkor tänker vi antagligen inte på att odlingen och transporterna av dessa livsmedel leder till många problem. Klimatfrågan är ständigt aktuell men lika allvarliga frågor är den negativa påverkan på biologisk mångfald och det faktum att odlingen begränsar möjligheterna för lokalbefolkningen att odla sina egna baslivsmedel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *