Industriellt framställda transfetter är ett stort problem för folkhälsan

Jag brinner starkt för folkhälsofrågor. Det är en mänsklig rättighet att kunna leva så gott och så länge som möjligt. Att drabbas av hälsoproblem på grund av undermålig mat eller mat som är så kemisk att det är svårt att över huvud taget identifiera ingredienserna är inget som jag önskar ens min värsta fiende.

Ett stort hot mot folkhälsan är industriellt framställda transfetter. Dessa fetter kan ge upphov till en mängd sjukdomar, även vid ganska små mängder. Det finns klara samband mellan transfetter och vanliga hjärt- och kärlsjukdomar. Även för andra sjukdomar, såsom diabetes, leversjukdomar och cancer, finns vissa indikationer på att transfetter kan vara boven i dramat. Det är inte farligt att äta transfetter som finns naturligt i kött och mejeriprodukter, det är den industriella processen som gör att fettsyrorna blir skadliga för hälsan.

Jag har undersökt sambanden mellan olika sjukdomar och industriellt framställda transfettsyror och resultatet är nedslående. Flera studier visar att en minimal ökning av intaget av transfetter dramatiskt ökar risken att drabbas av hjärtsjukdomar. Den information som är mest beklämmande är att transfetter som förs vidare till spädbarn via modersmjölken kan ge upphov till betydande hälsoproblem för barnen. Transfetterna påverkar nämligen spädbarnets möjligheter att omsätta de essentiella fettsyrorna som är viktiga för barnets tillväxt och mentala utveckling.

Jag kommer att driva frågan om ett förbud mot industriellt framställda transfettsyror i Europaparlamentet och i opinionen. Ett förbud skulle innebära en stor framgång för folkhälsoarbetet i EU.

En reaktion på “Industriellt framställda transfetter är ett stort problem för folkhälsan

  1. Hej! Det här är en kommentar.
    Gör så här om du vill radera en kommentar: logga in och visa kommentarerna till inlägget. Där kan du välja om du vill redigera eller radera dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *