Modern livsföring ökar cancerrisken

Idag publicerar jag en gästartikel från cancerinformation.nu och det gör jag mer än gärna eftersom det är ett enormt viktigt ämne!

Cancer är idag en vanligare dödsorsak än någonsin tidigare under historien, och det som vanligtvis pekas ut som bovarna i dramat är dels miljön, och dels vår livsstil. Det ligger en hel del sanning i det, men man ska också komma ihåg att en av orsakerna till att cancer är vanligare är att vi lever längre, och inte dör i tuberkulos och liknande som vi gjorde förr. På så sätt är den ökade förekomsten av cancer till viss del en illusion: ju äldre man är desto större risk att man drabbas av cancer, ergo så är cancer numera en vanligare dödsorsak än förr.

Livsstilen enormt viktig

Ökad livslängd är dock inte den enda orsaken till att cancer är vanligare nu än för hundra år sedan. Förändringar i vår livsstil är också en viktig faktor, och enligt Världshälsoorganisationen så skulle förbättrad livsföring kunna förhindra runt en tredjedel av alla cancerfall. Den största orsaken är givetvis rökning, men det är långt ifrån den enda. Att tala om rökningens risker känns också lite onödigt, då de allra flesta är väl medvetna om dem. En annan riskfaktor vad gäller cancer är övervikt och fetma, något som blir allt vanligare. Att övervikt inte är hälsosamt är nog väl känt; men att det också är den, näst rökning, vanligaste orsaken till cancer kanske inte alla känner till.

Nära sammankopplat med övervikt är givetvis vad vi äter, vilket också påverkar risken för att vi ska drabbas av cancer. Där kan man alltså slå två flugor i en smäll. Genom att äta bättre minskas risken för att vi ska bli överviktiga, vilket ju är bra i hälsohänseende på flera sätt. Generellt sett så borde vi äta mer frukt och grönt, och dra ner på köttkonsumtionen, speciellt då nöt- och fläskkött. Bäst är att helt lägga om sin livsstil, och i samband med att man ändrar sin kost även börjar träna.

Andra saker i vår moderna livsföring som ibland pekas ut som cancerrisker är till exempel mobiltelefonerna. Där behöver man dock inte vara överdrivet orolig. Det är sant att mobiltelefoner är en cancerrisk, men den är otroligt liten. Faktum är att solarier och solresor då är betydligt allvarligare, och även om det definitivt är trevligt med en solsemester, så är solresor och solarier en av de viktigaste anledningarna till att hudcancer har blivit vanligare. Faktum är att hudcancer är den näst vanligaste formen av cancer; den vanligaste hos män är prostatacancer och bland kvinnor hudcancer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *