Cancerbrun av sol och solarier

Det här är en gästartikel från manlighälsa.se om hur viktigt det är att sköta sin hälsa och inte bränna sig i solen. Har du några egna erfarenheter, så kommentera gärna längst ner i inlägget!

Det sägs ibland att ”allting hänger samman”, och det gäller definitivt när det kommer till cancer och livsstil och miljö. Att allt fler drabbas av cancer hänger nära samman med vår moderna miljö och livsstil. Det är inte bara för att vara snälla mot naturen som vi borde ta bättre hand om miljön och lägga om vår livsstil: faktum är att ett ökat medvetande om hur allting hänger samman skulle få omedelbara och positiva effekter på hur många som drabbas av cancer. Men då en del av de förändringar som krävs skulle inverka negativt på vår bekvämlighet och det som ibland kallas ”livskvalitet”, så kan det vara svårt att komma igång.

Strålning medför risk för hälsan

Ett problem är att många fokuserar på sådant som är mindre viktigt i stället för att gå till roten av problemet. Mobiltelefoner, datorskärmar eller att bo nära en kraftledning nämns ibland som saker som ökar risken för att man ska drabbas av cancer. Verkligheten är dock att det har en så marginell effekt att det inte ens går att mäta. Att helt och hållet sluta använda mobiltelefonen, till exempel, minskar inte risken att du ska drabbas av cancer märkbart. Det är alltså bara att fortsätta prata på och SMS-a; det dör du inte av.

En mycket större hälsorisk är då solen och våra allt mer frekventa solresor. Långresor med flyg för att spendera en vecka eller två på en soldränkt sandstrand är således inte bra, vare sig ur miljö- eller cancersynpunkt. Detta förvärras också i och med att vi under många år gjort vårt bästa för att förstöra ozonlagret, som skyddar mot solens UV-strålar. Än värre är då solarier, som ju i huvudsak används i syfte att bli brun. Att detta numera ses som ett tecken på hälsa är som hämtat från Orwells 1984 – krig är fred, slaveri är frihet, och cancer är hälsa. Även om man kanske inte vill avstå från sina solresor, så borde vi definitivt avstå från solarier.

Men det är inte bara solen som försöker ta död på oss; vi själva är inte mycket bättre. Förutom att vi spenderade större delen av 1900-talet med att försöka förstöra miljön och därmed öka cancerriskerna, så är den livsföring vi utvecklade under samma sekel även den förkastlig. Det gäller då först och främst att vi rör på oss för lite, samtidigt som vi äter för mycket och fel sorts mat. Att inte bränna sönder oss i solarier minskar risken för hudcancer, men om den ökande cancertrenden ska kunna brytas måste vi mer aktivt ändra hur vi lever våra liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *