Folkhälsa

Om ett livsmedel är ekologiskt så är det bra. Motsatsen, att livsmedlet inte är ekologiskt, betyder å andra sidan att livsmedlet är tillverkat i stora fabriker och innehåller mängder av kemiska ämnen. Så låter det i debatten. Äter man inte ekologiskt är man både en miljöbov och en djurplågare. Dessutom är man snål. Har man verkligen inte råd att lägga några kronor extra för att kunna äta den där biffen eller den där fräscha salladen med gott samvete?

Att äta ekologiskt – den nya livsstilstrenden

Jag har varit engagerad i kost- och miljöfrågor under mycket lång tid. Jag har propagerat för närodlade livsmedel ända sedan jag började med politiken. Sedan klimatfrågan kommit på tapeten har jag försökt tipsa som klimatsmarta livsmedel. Jag har också varit aktiv med att ta fram recept för hälsosamma och klimatsmarta maträtter.

I dag blir jag dock beklämd över att den ekologiska matkulturen har blivit en häftig trend. Jag har svårt att se att ekologisk mat skulle kunna vara föremål för en trend. Trender går nämligen över. En modetrend som är aktuell i år kommer att vara passé nästa år. Att äta ekologiskt för att passa in i ett visst mönster eller för att få uppmärksamhet för att man är en ”bra människa” är inte lösningen på varken matbristen eller miljöproblemen.

Att äta ekologiskt är bra för folkhälsan. Den ekologiskt odlade maten innehåller få gifter och är näringsriktig. En ekologiskt odlad tomat är ju mycket godare än en tomat som vuxit upp i ett växthus på den spanska solkusten. Folkhälsan blir bättre ju fler som äter ekologiskt. Men, det finns vissa problem med den ekologiska trenden. I dag är det nämligen omöjligt att mätta hela världens befolkning med bara ekologisk mat. Det är bara de rika länderna som har möjlighet att upplåta jord för ekologiska odlingar. I fattiga länder har man varken tid, råd eller plats att bruka jorden på ett ekologiskt sätt. Skulle länder i Afrika och Asien tillämpa ekologiskt jordbruk skulle svältkatastrofer, som är mycket värre än de vi nu upplever med jämna mellanrum, uppstå.

Folkhälsan tjänar mer på att alla människor får mat på bordet än att en viss del av jordens befolkning får nyttan av att äta ekologiskt framställda livsmedel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *