Djurskyddet avseende husdjur måste stärkas

Våra husdjur är ofta fullvärdiga familjemedlemmar. Vi tar hand om våra hundar, katter och andra husdjur på bästa sätt. Så borde det i alla fall vara. Många husdjur lider skada av dåliga boendeförhållanden och dålig mathållning. Vissa husdjur plågas, misshandlas och utsetts för allmän misskötsel. Jag kan inte acceptera att husdjur behandlas på detta sätt.

Lissabonfördraget stipulerar att ett djur är en kännande varelse. Det betyder att ett husdjur ska få de bästa möjliga livsförhållandena så att djuret kan leva ett värdigt liv. Mer exakt handlar det om att husdjuret ska uppleva ett antal friheter, bland annat frihet från hunger och törst samt frihet från smärta, skada, lidande och sjukdom.

I mitt arbete för att förstärka djurskyddet i EU arbetar jag med fyra huvudfrågor. För det första är det centralt att sjukdomsspridning minimeras så långt det är möjligt. Spridning av sjukdomar sker oftast vid förflyttning över inre eller yttre gränser. Gränsskyddet behöver stärkas och gränskontrollerna måste bli striktare.

För det andra måste de regler som redan är beslutade följas till punkt och pricka. Man får inte tumma på det djurskydd som redan finns. Det handlar bland annat om regler för uppfödning, avel och försäljning. Smugglingsförbudet är en annan fråga som är viktig i sammanhanget.

För det tredje är det väsentligt att husdjursägarna har tillräckligt med information om vilka skyldigheter som åligger en djurägare.

En fjärde fråga handlar om veterinärhjälp. Ett djur som drabbas av sjukdom eller en skadas i en olycka ska kunna få kompetent veterinärvård, oavsett var i gemenskapen djuret hålls.

En reaktion på “Djurskyddet avseende husdjur måste stärkas

  1. Hej Marit.Såg reportaget på SVT igår om dessa fruktansvärt vidriga transporter av levande?? djur genom Europa till Turkiet och turkarnas oacceptabla sätt att slakta fåren på och upprördes å det grövsta.Jag har knappt kunnat sova i natt.Det måste finnas något sätt som man/du kan stoppa detta.Jag har alltid varit en stor beundrare av dig. Du har framstått som en mycket stark kvinna som säger vad du tycker och inte räds att göra dig obekväm. Jag förstår därför inte varför det inte går att få stopp på detta.Hur svårt kan det vara?! Om det finns en lagstiftning mot dessa transporter inom EU vad är problemet att få de olka länderna att agera? Varje lands polismyndigheter borde kunna göra en insats när detta upptäcks,vid gränsövergångarna finns det väl tullpersonal som kan agera, transporterna är ju inte osynliga precis! Man/du borde kunna uppmana svenska folket att inte stödja Turkiet genom att bojkotta semesterresor till detta odemokratiska land(det finns det fler skäl till). Jag blev ledsen då jag hörde dig i intervjun.Du lät inte som den gamla stridbara Marit som du var förr.Kan jag som svensk medborgare och därmed också medborgare i EU göra något? Tacksam för svar. Med vänliga hälsningar Elisabet Friberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *