Djur

Vaccination eller kastrering av grisar?

När man tillagar kött från en gris av hankön som inte är kastrerad uppkommer lätt en så kallad galtlukt. Galtlukten har karaktären av urin eller gödsel och är inte särskilt angenäm. För att undvika galtlukten har det fram till alldeles nyligen bara funnits en lösning, nämligen kastrering. Kastreringen görs när grisen är mellan två och sju dagar gammal och handlar om att man skär bort hangrisens testiklar, helt utan bedövning. Ingreppet är mycket smärtsamt för grisen.

Lyckligtvis finns ett alternativ till kirurgisk kastrering. Genom vaccinering går det att få bort den oangenäma lukten utan kastrering. Det pågår just nu tester för att analysera hur man använder vaccinet på bästa sätt. Jag tycker att det är mycket glädjande att svinuppfödarna har tagit frågan om grisarnas välfärd på allvar.

Vaccineringen påverkar inte grisarnas välfärd lika mycket som kastrering. Dessutom har forskning visat att vaccinerade grisars foderanvändning är minst lika bra som kastrerade grisars. Ytterligare en fördel med vaccination är att fler grisar lever fram till slakt och att grisarnas köttmängd tenderar att bli större.

Det finns dock fortfarande några frågetecken att räta ut innan vaccinet kan börja användas i stor skala. Att vaccinet fungerar är redan klart, men analyseringsprocessen verkar dra ut på tiden. Det är synd, enligt min mening. Ju lägre tid som går desto fler grisar kommer att behöva utsättas för kirurgisk kastrering.

Ett av frågetecknen handlar om att det tydligen inte är klart om köttet som kommer ut i butikerna är garanterat fritt från galtlukt. En annan fråga som måste lösas är kostnaden för vaccinet. Vaccination innebär nämligen en större kostnad för svinuppfödaren än kastrering.

Antagligen kommer inte alla svinuppfödare att vilja använda vaccinet, men det är väl en god idé att ge de som vill vara innovativa och värna om grisarnas välfärd chansen att ta ett första steg? Djurhushållningen är en bransch som har utvecklats från småskalighet till industriell produktion. Detta gäller särskilt för svinuppfödningen. Varje steg för en bättre välfärd för djuren är ett steg mot en bättre värld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *